Magazines
Van 2022 maakt Museum Dorestad magazines. Inmiddels zijn er zes magazines zijn verschenen. Wanneer u nog geen abonnement heeft druk dan hieronder op de knop ‘abonneren’ en u krijgt de nog komende magazines per post gratis thuisgestuurd.
Magazines zelf ophalen of laten opsturen
De eerste zes magazines verzenden we niet meer gratis na. Deze zijn wel gratis af te halen op de volgende locaties: VVV Kromme Rijnstreek, het ontvangstgebouw van Fort Vechten en restaurant ‘t Wapen van Odijk in Odijk.
Wilt u ze liever thuis gestuurd krijgen? Wij brengen dan verzend- en administratiekosten in rekening. Voor één nummer is het 10 euro, voor twee nummers 15 euro, voor drie nummers 20 euro en voor vier nummers 25 euro. Van nummer 1 zijn helaas geen exemplaren meer beschikbaar. Stuur voor de verzending een e-mail naar info@museumdorestad.nl. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden in de e-mail.
Abonneer
Onze Kromme Rijn magazines

De Romeinse Limes
De Kromme Rijnstreek kent twee werelderfgoederen. Naast de Nieuwe Hollandse Waterlinie is ook de Romeinse Limes UNESCO Werelderfgoed. In het zevende magazine willen we vertellen over de Romeinen en wat ze deden en achterlieten in onze streek. Museum Dorestad gaat onderzoeken of ze daarvoor het geld bij elkaar kan krijgen. Als dat lukt verschijnt dit magazine in het najaar van 2025. Dit magazine is onder voorbehoud van financiering. Doe een donatie om het magazine mogelijk te maken.

Standen, steden en stemmen
In 2025 bestaat de provincie Utrecht 650 jaar. Dit magazine gaat over de geschiedenis van de provincie. Op 17 mei 1375 werd een belangrijke brief ondertekend: de Stichtse Landbrief. In de brief stonden de rechten en plichten van de adel, geestelijken en steden. De Landbrief was heel belangrijk voor het gebied dat nu de provincie Utrecht is. Het werd zelfs eeuwenlang gezien als een soort grondwet. Daarom zien veel mensen deze brief als het begin van de Utrechtse democratie. Het magazine is gemaakt door de provincie Utrecht, Het Utrechts Archief en Museum Dorestad.

Dorestad
Dit magazine gaat over Dorestad, de uitgave waarvoor Museum Dorestad de reeks De Kromme Rijn vertelt begonnen is. Door de opgravingen van Dorestad is de archeologie van Wijk bij Duurstede werkelijk uniek. Het is verreweg de grootste opgravingslocatie van de vroege middeleeuwen in Noordwest-Europa. En de geschiedenis zit niet alleen in de grond. Het bevindt zich ook in archieven in Nederland en ver daarbuiten. In dit magazine hebben we veel van wat ervan weten gebundeld. Ook geven wat inkijkjes in het nieuwe museum.

Hollandse Waterlinies
UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies bestaat uit twee historische waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen één lange verdedigingslinie van meer dan 200 kilometer met robuuste forten, vele slimme waterwerken en een groen open landschap. Beide gebouwd om het westen van ons land tegen de vijand te beschermen door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten.

Een streek vol fruit
Boomgaarden zijn kenmerkend voor de Kromme Rijnstreek. Ze groeien op de vruchtbare oeverwallen van de Kromme Rijn. Dit tijdschrift verschijnt als de boomgaarden in bloei staan. Extra aandacht is er voor de kersenteelt en de kersentijd. Altijd een feestelijke periode in de streek. In dit magazine zit een apart katern over de Romeinen en de Limes en wat de Romeinen in deze contreien voor de landbouw betekend hebben.

Kastelen en landgoederen
Wat gebeurde er na de periode van de afdamming? Kloosters en edelen namen de ontginning ter hand. De kastelen en landgoederen zijn blijvende herinneringen aan het bruikbaar maken van dit gebied. Lees alles over deze periode en wat er nu op de kastelen en landgoederen gebeurt.

900 jaar waterbeheer
Lees alles over de viering van 900 waterbeheer door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De afdamming van de Rijn in 1122 bij Wijk bij Duurstede is de start van het waterbeheer in de Kromme Rijnstreek en een keerpunt in de landschapsgeschiedenis. Dit magazine vertelt over de afdamming, de geschiedeins van de Lekdijk, de ontginning van het ‘Lange broek’ en de cruciale rol die het Hoogheemraadschap nog steeds in het waterbeheer speelt.