Logo Wit logo

Stand van zaken rondom nieuwe locatie: De Markt

Achter de schermen detail

Stand van zaken rondom nieuwe locatie: De Markt

Voorkant Markt 24.jpg
13 november 2023
Het gebouw moet in bezit blijven van de gemeente Wijk bij Duurstede, toegankelijk blijven voor de inwoners en een maatschappelijke functie krijgen. Dat is de uitkomst van de diverse bijeenkomsten die de gemeente de afgelopen maanden gehouden heeft.

We vinden dat bemoedigend. De gemeente legt de gemeenteraad op 12 december de volgende twee vragen voor: 

  1. Houden we het oude raadhuis of verkopen we het? 
  2. Wie wordt of worden de huurder(s)?  

 

Meerdere huurders?  

Wat betreft de verhuur geeft de raad aan dat het museum zou moeten ‘inschikken’ en dat andere culturele organisatie gebruik moeten kunnen maken van het gebouw. Ruimtes kunnen natuurlijk altijd een meervoudig gebruik krijgen. Wij zijn daar erg voor. We hebben dat zelf ook ingebracht in de plannen. De trouwzaal kan voor van alles en nog wat gebruikt worden. En in de Zaal-van-Allemaal kan iedereen die dat wil met onze hulp een tentoonstelling organiseren over een Wijks geschiedenisonderwerp. 

 

Hoe denken wij erover?  

‘Inschikken’ kan ook opgevat worden als minder ruimte voor de verschillende huurders. Dat is lastig voor ons. Ten opzichte van onze oude locatie aan de Muntstraat zijn we al veel vierkante meters kwijt geraakt. Nog minder vierkante meters kan ten koste gaan van onze museale doelstellingen. Zoals minder tentoonstellingsruimte, geen wisseltentoonstellingen of minder plek voor de museumlessen.  

We zijn benieuwd naar het voorstel en zien 12 december in spanning tegemoet. Dan kunnen we bepalen of we een serieus museum kunnen vestigen in het pand of niet.